Уязвимостта е родното място на любовта, принадлежността, радостта, смелостта, съпричастността

...
 
 Уязвимостта е родното място на любовта, принадлежността, радостта, смелостта, съпричастността
Коментари Харесай

Защо уязвимостта е толкова важна за здравите отношения: 3 причини

 

 „ Уязвимостта е родното място на любовта, принадлежността, насладата, смелостта, съпричастността и творчеството. Това е източникът на вяра, съпричастност, отчетност и достоверност. Ако желаеме по-голяма изясненост в нашата цел или по-дълбок и по-смислен нравствен живот, уязвимостта е пътят. ” ― Брене Браун

 

 

Представете си този сюжет:

Забелязвате, че сътрудникът ви наподобява угрижен за нещо. Не сте сигурни какво се случва, само че през целия ден той е разчувствуван и под напрежение. Как реагирате? Има ли част от вас, която стартира да се тревожи и да възприема като отменяне обстоятелството, че явно нещо го вълнува, само че той не ви споделя? Какво казвате на колегата си за терзанията си? Протягате ли ръка, даже и да не сте сигурни по какъв начин?

Част от метода, по който реагирате на обстановки като тази, е обвързван с това до какъв брой сте в положение да изразите своята накърнимост. Далеч от слабостта, уязвимостта е  нашата подготвеност да кажем истината и да бъдем себе си, даже пред лицето на несигурността. Уязвимостта е вродена заложба, която всички можем да се научим да развиваме и подарък, който може да бъде от огромна изгода за нашите интимни връзки.

 

Ето какво споделя по въпроса изтъкнатата изследователка, авторка и преподавател доктор Брене Браун (а тя има доста какво да каже по тази тема):

 

„ Уязвимостта е ядрото на срама и страха и нашата битка за достолепие, само че наподобява, че това е и родното място на любовта, принадлежността, насладата, смелостта, съпричастността и творчеството.

„ Уязвимостта не е победа или загуба; това е смелостта да се покажете и да бъдете забелязан, когато нямате надзор върху резултата. “

„ Уязвимостта не е слабост; това е най-голямата ни мярка за храброст. “

 

Вижте тези 3 съществени аргументи, заради които да бъдете по-уязвими е потребно за връзката ви

Уязвимостта усъвършенства връзката ви със себе си

Спомняте ли си класическата метафора на самолета: да сложите личната си кислородна маска, преди да помогнете на някой различен? Идеята, че би трябвало да си помогнем и да се излекуваме, преди да можем в действителност да трансформираме нашите интимни връзки, съдържа дълбока мъдрост.

 

Да бъдете по-уязвими може да увеличи възприятието за лична стойност, защото (понякога страшното) прекарване ви учи по какъв начин да отстоявате себе си даже пред неща, които не можете да контролирате. Като се сблъсквате и работите през неуместни обстановки, вместо да се отвръщате или затваряте, вие се учите по какъв начин да бъдете издръжливи… и повишавате самочувствието си в процеса.

По този метод може даже да започнете да се чувствате по-малко подвластни от мненията и усещанията на другите – защото вашият компас се трансформира във ваша лична вътрешна мъдрост, а не в мислите на други хора, които са отвън вашия надзор. Това предизвиква вътрешното възприятие за сигурност, което служи като солидна основа, върху която можете да се свържете свястно и с обич с колегата си.

 

Уязвимостта оказва помощ за определяне на доверие с вашия сътрудник

Когато действаме и приказваме с истина – в това число истината за това по какъв начин се усещаме и от какво се нуждаем – като в същото време даваме пространство на нашите сътрудници да бъдат почтени, тогава построяваме моста на доверие между тях.

Може ли това да донесе стеснение от време на време? Абсолютно. Но рискът да се работи непочтено идва на доста по-висока цена, защото води до спиране на връзката. Както оповестява Psychology Today, едно изследване на Станфордския университет откри, че когато хората се пробват да скрият възприятията си, тялото може да „ усети “ неавтентичността и да реагира с повишаване на кръвното им налягане!

Показвайки взаимно предпочитание да бъдете уязвими, вие и вашият сътрудник в действителност си давате знак, че връзката ви е безвредно пространство за обич, риск и учене дружно. Доверието също е от значително значение за разискване и определяне на здрави граници във връзка с парите, интимността, родителството и всяка друга област в живота.

 

Уязвимостта укрепва връзката ви

Когато задълбочим доверието, което споделяме с колегата си и продължим да показваме своята накърнимост (продължаваме да вършим предизвикателни неща), ние оказваме помощ за поощряване на възприятието за работа в екип. Научаваме, че можем да се покажем като себе си в нашата връзка, без да се опасяваме от отменяне или позор, тъй като сме насърчени от взаимната си поддръжка един за различен.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР